Nopeat radiopurkaukset ovat yhä mysteeri huolimatta uudesta havaintodatasta

Kiinalaisella radioteleskoopilla on saatu tähän mennessä kattavin polarisaatioinformaatio nopeasta radiopurkauksesta. Ilmiön selitys pysyttelee silti laajalti arvoituksena.

Nopeat radiopurkaukset ovat alle sekunnin mittaisia räjähdyksiä, joissa vapautuu kerralla energiaa saman verran kuin Aurinko tuottaa muutamassa päivässä.

Radiopurkauksien lähteet ovat kaukaisia galakseja, mutta yksi purkautuja on löydetty omasta galaksistamme. Siinä oli kyse voimakkaan magneettikentän omaavasta neutronitähdestä, magnetarista.

Sensijaan muiden galaksien radiopurkausten alkuperä saattaa olla toisenlainen. Tähän viittaavat myös kiinalaisella FAST-radioteleskoopilla tehdyt tuoreet havainnot radiopurkauksesta, joka sai kooditunnuksen FRB 20201124A.

FAST havaitsi kohdetta 54 päivän ajan rekisteröiden 1 863 purkausta. Kyseessä on tutkijoiden mukaan suurin polarisaatiodata, mitä purkauksista on tähän mennessä saatu.

Yllättävää olivat epäsäännölliset, lyhytaikaiset vaihtelut kohteen magneettikentän voimakkuudessa ja partikkeleiden tiheydessä. Muutokset menivät ylös ja alas ensimmäisten 36 päivän aikana, kunnes loppuivat äkisti.

"Se on kuin elokuva nopean radiopurkauskohteen ympäristöstä, joka paljastaa ennennäkemättömän, dynaamisesti muuttuvan magneettisen ympäristön", sanoo Bing Zhang Las Vegasin yliopistosta.

Zhangin mukaan kyseessä ei voi olla yksinäinen magnetar, vaan purkausten moottorina toimivalla kohteella näyttäisi olevan kumppani.

"On selvää että nopeat radiopurkaukset ovat mysteerisempiä kuin mitä olimme kuvitelleet", hän sanoo. "Tarvitsemme lisää havaintoja useilla aallonpituuksilla niiden luonteen paljastamiseksi".

Aiheesta lisää Las Vegasin yliopisto (englanniksi)