Musta aukko paljastui ennätysläheltä

Eurooppalaiset tutkijat ovat löytäneet poikkeuksellisen lähellä sijaitsevan mustan aukon. He onnistuivat määrittämään myös aukon massan.

Löytynyt musta aukko sijaitsee vain 1 560 valovuoden etäisyydellä meistä. Mittaukset tehtiin Euroopan avaruusjärjestön Gaia-teleskoopilla.

Havainto on merkittävä, sillä kohde on lähin tunnettu musta aukko. Ennätyksen aiempi haltija sijaitsee yli kaksi kertaa kauempana.

Gaia BH1 -nimen saaneella näkymättömällä kohteella on massaa noin kymmenen Auringon verran. Gaia BH1:tä kiertää Aurinkoa muistuttava tähti suunnilleen samalla etäisyydellä kuin maapallo kiertää Aurinkoa.

Jos tämä kymmenen Auringon massainen kohdekin olisi tähti, sen täytyisi loistaa paljon kumppaniaan kirkkaammin. Massiivinen kohde on onnistunut välttelemään kaikkien sitä etsineiden teleskooppien katseet.

Tutkijoiden mukaan uskottavin selitys näkymättömyydelle on, että kyseessä on niin sanottu tähdenmassainen musta aukko. Sellainen syntyy, kun massiivinen tähti romahtaa kasaan elinkaarensa loppuvaiheissa.

Teoreettiset mallit viittaavat, ettei kyse välttämättä ole vain yhdestä mustasta aukosta. Kaksi lähekkäistä aukkoa voisivat selittää helpommin, miten Auringon massainen tähti on voinut säilyä järjestelmässä nykyisellä paikallaan.

Aiheesta lisää MPIA (englanniksi)