Gaia-teleskooppi löysi mustan aukon ennätyksellisen läheltä meitä

Mustat aukot osaavat piilotella havainnoilta. Gaia-avaruusteleskooppi on nyt paljastanut kaksi sellaista seuraamalla niiden kumppanitähtien liikkeitä.

Löydetyistä mustista aukoista toinen on lähempänä meitä kuin mikään aiemmin varmuudella tunnettu musta aukko. Kohde sijaitsee Käärmeenkantajan tähdistössä 1 560 valovuoden etäisyydellä.

Toinen aukoista on Kentaurin tähdistössä 3 800 valovuoden etäisyydellä ja kuuluu sekin lähimpiin tunnettuihin mustiin aukkoihin.

Molemmat mustat aukot ovat tähtien massaisia ja kiertävät kumppanitähteä. Kohteet löytyivät kumppanitähtiinsä aiheuttaman heilumisen ansiosta.

"Tämän uusien mustien aukkojen ryhmän erottaa ennen tunnetuista pitkä välimatka kumppanitähteen", selittää Kareem El-Badry Harvard-Smithsonianin astrofysiikan keskuksesta ja Max Planck -instituutista.

"Näillä mustilla aukoilla on todennäköisesti täysin erilainen syntyhistoria kuin röntgensäteitä lähettävillä mustilla aukoilla, jotka kiertävät tähtiä", hän jatkaa.

Kohteiden löytymisen jälkeen toista niistä yritettiin havaita myös röntgenalueen Chandra-avaruusteleskoopilla sekä MeerKAT-radioteleskoopilla. Kumpikaan niistä ei onnistunut havaitsemaan mustan aukon ympäriltä tulevaa säteilyä.

Euroopan avaruusjärjestön Gaia-teleskooppi on mullistanut ihmiskunnan tietämyksen tähtien paikoista, liikkeistä ja tyypeistä tekemällä mittauksia yli miljardista tähdestä. Gaia pyörii ja skannaa taivasta lakkaamatta kapean viipaleen kerrallaan. Peräkkäisten skannausten vertailu antaa mahdollisuuksia määrittää tähtien ja muiden kohteiden liikkeitä.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)