Animaatio näyttää kuinka tulivuorenpurkauksen paineaallot ylittivät Suomen

Tyyneltä valtamereltä saapunut paineaalto löytyi ilmanpainemittauksista Suomessa asti. Ursan tulipallotyöryhmän Lauri Kangas teki FMI:n havaintoaineistosta animaation.

Tongan saarivaltion Hunga Tonga–Hunga Haʻapai -tulivuori purkautui räjähdysmäisesti 15. tammikuuta.

"Tulipallotyöryhmässä mietimme, olisiko sääasemien ilmanpainekäyrissä erottuva poikkeama peräisin tulivuorenpurkauksesta", Kangas kertoo.

Kangas tarkisti ensin kotonaan kaikki lämpötilaa tallentavat anturit. Niistä löytyivät myös ilmanpainetiedot.

"Sama piikki näkyi sekä parvekkeen että saunan mittareissa", Kangas ilahtui. "Kaiken lisäksi tyynenmeren tulivuori oli selvästi heilauttanut painetta jopa jääkaappini sisällä!"

Sunnuntaina antureiden mittauksista löytyi jo toinen poikkeama. Se aiheutui eri suuntaan maapallon kiertäneestä paineaallosta.

Ensimmäinen aalto ylitti maamme lauantai-iltana noin kello 20 ja jälkimmäinen sunnuntaina aamuyöllä noin kello 5.30.

Seuraavaksi Kangas innostui tutkimaan Ilmatieteen laitoksen koko Suomen alueen dataa. Aallot erottuivat selvästi.

Kangas keksi koostaa FMI:n mittausasemien datasta oheisen kartta-animaation, joka näyttää sekä lauantai-illan että sunnuntain aamuyön aallon.

Hän myös piirsi mittausasemien painekäyrät samaan kaavioon. "Käyrissä näkyy sattumalta hieno efekti, kun pohjoisessa oli matalammat ilmanpaineet kuin etelässä, niin sen ansiosta käyrät luonnostaan järjestyivät siten, että aallon eteneminen erottuu", Kangas selittää.

Lauantai-illan paineaalto eteni pohjoisen alhaisemmista ilmanpaineista etelän korkeampiin ja yöllä tullut aalto liikkui vastakkaiseen suuntaan.

"Seuraavaksi jännitetään, onko paineaalto vielä ensi yön aikana voimissaan kierrettyään kertaalleen maapallon ympäri", Kangas sanoo.