Jäätikkönäytteet paljastivat Auringon valtavan hiukkaspurkauksen 9 125 vuoden takaa

Lundin yliopisto on julkistanut todisteita äärimmäisen voimakkaasta aurinkomyrskystä. Grönlannista ja Etelämantereelta kairatut jäänäytteet osoittivat muinaisen purkauksen olleen massiivinen.

Radioaktiivisia beryllium-10- ja kloori-36-isotooppeja syntyy, kun Auringosta tulevat korkeaenergiset hiukkaset törmäävät ilmakehään. Suuren purkauksen ajankohta saatiin ajoitettua neljän eri alueen näytteiden perusteella 9 125 vuoden taakse.

"Tämä on aikaa vievää ja kallista analyyttistä työtä. Olimme iloisesti yllättyneitä, kun löysimme tällaisen radioaktiivisten aineiden huipun, joka viittaa aiemmin tuntemattomaan jättikokoiseen aurinkomyrskyyn", sanoo tutkimukseen osallistunut Raimund Muscheler.

Merkittävää havainnossa on myös, että nykyarvioiden mukaan Auringon aktiivisuudessa oli tuolloin meneillään syklin minimiaika. Tämä kertoo, että voimakkaita purkauksia voi tapahtua milloin tahansa.

"Tällaisia valtavia myrskyjä ei ole tarpeeksi huomioitu nykyisessä riskianalyysissä. On erittäin tärkeää analysoida tällaisia tapahtumia, mitä ne voisivat tarkoittaa nykypäivän teknologialle ja miten voimme suojata itseämme", Muscheler painottaa.

Maan suuntaan osuva suuri hiukkaspurkaus Auringosta voisi vaurioittaa suurta osaa satelliiteista sekä aiheuttaa monenlaisia toimintahäiriöitä esimerkiksi sähköverkkoihin maanpinnalla.

Aiheesta lisää Lundin yliopisto (englanniksi)