Webb-teleskooppi löysi kaasuplaneetalta erikoiset pilvet

Kaukana emotähtiään kiertävä eksoplaneetta sisältää laajemman kirjon molekyylejä kuin aiemmin tutkitut kohteet. Webb-avaruusteleskoopin infrapunahavainnot paljastivat yksityiskohtia planeetasta.

Planeetta VHS 1256b on nuori, arviolta vain 150 miljoonan vuoden ikäinen ja kuuma. Kaasukehän yläosassa lämpötila kohoaa 830 celsiusasteeseen. Lisäksi ainetta nousee ja laskee voimakkaiden virtausten mukana. Planeetan vuorokausi kestää 22 tuntia.

Spektrihavaintojen avulla kaasukehästä tunnistettiin vettä, metaania, häkää ja viitteitä hiilidioksidista. Nopeasti sekoittuvassa kaasukehässä vaikuttaa myös esiintyvän piipölyä erikokoisina hiukkasina.

"Hienommat piijyväset saattavat leijua kaasukehässä kuin savuhiukkaset. Suuremmat jyväset voivat muistuttaa pieniä, kuumia hiekanjyväsiä", selittää Beth Biller Edinburghin yliopistosta.

VHS 1256b sijaitsee meistä vain 40 valovuoden etäisyydellä ja kiertää kaksoistähteään hyvin kaukana. Tämä helpottaa havaintoja, sillä tähtien valo ei häikäise liikaa.

Planeetan vuosi kestää peräti 10 000 Maan vuotta. Kiertoetäisyys on noin nelinkertainen verrattuna Pluton keskietäisyyteen Auringosta.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)