Jupiterin kokoinen kaasuplaneetta osoittautui maapalloa tiheämmäksi

Tähtitieteilijöiden löytämä Jupiterin kokoinen kaasuplaneetta koettelee planeettasyntyä koskevia teorioita. Sen kahdeksan kertaa Jupiteria suurempi massa voi tarkoittaa epätavallisen suurta kiinteää ydintä.

Nuoren, vain 15 miljoonan vuoden ikäisen kaasujättiläisen HD 114082 keskimääräinen tiheys on peräti kaksi kertaa suurempi kuin kivisen maapallon.

Se on poikkeuksellista, sillä esimerkiksi Jupiterin tiheys on vain neljäsosan Maan tiheydestä ja Saturnuksen vielä puolet vähemmän.

Kaasuplaneetat viilenevät syntymisensä jälkeen eri nopeuksilla. Tämä määrittää, minkä kokoisia ne ovat missäkin vaiheessa nuoruuttaan. Kuumempi kaasu on vie enemmän tilaa kuin kylmä kaasu. Siksi saman määrän kaasua sisältävät kuumat planeetat ovat kookkaampia.

Kahdessa erilaisessa teoreettisessa skenaarioissa syntyvä planeetta saa joko "kuuman alun" tai "kylmän alun". HD 114082 b sopii paremmin jälkimmäiseen kuvaan. Tällöin planeetta voi olla pienempi kaasun pakkautuessa pienempään tilaan.

Toisaalta planeetalla saattaa löydön tehneiden tutkijoiden mukaan olla myös suurempi kiinteä ydin kuin teorioiden perusteella on mahdollista. Jos näin on, tämä voisi yksistään selittää planeetan havaitut ominaisuudet tai sitten vaikuttaa yhdessä "kylmän alun" kanssa.

Aiheesta lisää Max Planck -instituutti (englanniksi)