ESA esittelee maapallolle tuotavien Mars-näytteiden lastausprosessia

Nasan ja ESAn yhteinen Mars-näytteen palauttamisprojekti vaatii äärimmäistä robottiteknologiaa haastavissa olosuhteissa. ESAn osuuteen kuuluvaa robottikäsivartta esitellään nyt uudessa animaatiossa.

2,5-metrinen robottikäsivarsi eli Sample Transfer Arm on suunniteltu näkemään ja tuntemaan prosessin eteneminen kahden kameran ja lukuisten anturien avulla. Sen valmistaa eurooppalainen monikansallinen Leonardo-konsortio.

Mikäli Perseverance pysyy toimintakykyisenä näytteenhakuluotaimen saapumiseen asti, ESAn robottikäsivarren on määrä nostaa näytekapselit Perseverancen kyydistä.

Varasuunnitelmana on hakea näytteet laskeutujan mukana matkaavilla Mars-helikoptereilla näytekätköistä, joita Perseverance on kasannut vuosien kuluessa.

Teknisesti haastavin osio näytteenpalautuksessa on nostaa näytteet Marsin pinnalta sen kiertoradalle raketin kyydissä ja siirtää ne sitten kiertolaisluotaimeen. Lennon paluuraketista vastaa Nasa. Kiertoradalla näytekokoelman poimivasta ja maapallolle palauttavasta luotaimesta vastaa ESA.

Mikäli kaikki sujuu nykysuunnitelmien mukaan, 30–43 Mars-näytettä saadaan maapallolle tutkittaviksi vuonna 2033.

Joulukuussa Nasa ilmoitti Perseverancen aloittaneen ensimmäisen näytekätkön tekemisen.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)