Uranuksen napa-alueen pyörremyrsky kuvattiin radioteleskoopilla

Uranusta on tarkkailtu lähes vuosikymmenen ajan New Mexicossa sijaitsevalla VLA-radioteleskoopilla. Havainnoissa erottuu planeetan pohjoisnavalla pyörivä sykloni.

Tutkijat ovat pitkään olleet tietoisia Uranuksen napa-alueiden pyörremyrskyistä, kiitos Voyager 2 -luotaimen tekemien havaintojen. Aluksen keräämä data planeetan eteläiseltä pallonpuoliskolta osoitti 1980-luvulla, että pilvien yläosat kiertävät napa-alueen keskellä nopeammin kuin ympäristössä.

Muutaman vuosikymmenen ajan Uranus on ollut meihin nähden sivuttain, mikä on ollut epäedullinen asento napojen tarkkailun näkökulmasta. Pikkuhiljaa pohjoinen napa on alkanut kääntyä osoittamaan meihin päin.

Very Large Array -radioteleskoopin mittausaineisto, jota on kerätty vuodesta 2015 lähtien, paljasti tuoreessa analyysissa pohjoisen navan keskuksesta kuumempaa ja kuivempaa kaasua kuin muualla. Tämä on merkki pyörremyrskystä.

Tutkijoiden mukaan pyörremyrsky on hyvin samankaltainen kuin Saturnuksen molempien napojen paikoilleen lukkiutuneet pyörteet.

Kun pohjoinen napa-alue kääntyy jatkossa yhä paremmin näkyviin Uranuksen 84 vuoden mittaisen Auringon kierron aikana, tutkijat aikovat pitää silmällä myrskyssä tapahtuvia muutoksia.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)