Tähdet ja avaruus -lehden uutiset

Tuoreimpia uutisia

Uutiskategoriat

Uutisarkisto

Uusimmat havainnot

Keskustelu

Uutishaku
   

avainsanoista

  

koko tekstistä

Tähdet ja avaruus -lehti

Vuorikatu 4B
00100 Helsinki

Tähtitieteellinen yhdistys URSA

Tanskan tulipallo päätyi Itämeren ylle

26.01.2009Jarmo Moilanen

Tammikuun 17. päivänä eteläisen Itämeren yllä lensi poikkeuksellisen kirkas tulipallo. Ilmiö oli parhaiten nähtävissä Etelä-Ruotsissa ja itäisessä Tanskassa, mutta se havaittiin myös Hollannista, Saksasta ja Puolasta käsin.

Kello 20.09 paikallista aikaa näkynyt tulipallo aiheutti runsaasti puheluja poliisille ja hätäkeskuksiin. Kappaleen lento oli kestänyt noin kahdeksan sekuntia ja sen aiheuttama paineaalto kuultiin voimakkaana pamauksena Tanskassa. Parissa vuorokaudessa ilmiöstä raportoi yli 400 silminnäkijää. Tulipallo tallentui valvontakameran kuviin Etelä-Ruotsin Skånessa. Videolla näkyy kuinka upea tulipallo katoaa pilvien taakse ennen kirkasta välähdystä. Kohde näkyi juuri ja juuri myös hollantilaisen meteorikameran kuva-alueen reunalla.

Tanskalainen astronomi Michael Linden-Vørnlen arvioi aiemmin, että kappale päätti lentonsa Itämeren yllä Tanskan edustalla. Mikäli kohteesta putosi meteoriitteja, niiden todennäköisin laskeutumisalue on Linden-Vørnlenin mukaan Lollandin ja Falsterin saarten eteläpuolella.

Ursan tulipallotyöryhmän matemaatikko Esko Lyytinen perehtyi tapauksen video- ja havaintomateriaaliin. Lyytisen mukaan kappaleen nopeus on ollut niin suuri, että se on voinut suurehkosta koostaan huolimatta tuhoutua kokonaan ilmakehässä.

Valvontakameran video tulipallosta ruotsalaisen Expressen-lehden nettisivuilla (alussa mainos)

Avainsanat: tulipallot, meteorit, Esko Lyytinen, Michael Linden-Vørnlen