Stella Arctit Lieksaan, Imatralle ja Vantaalle

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa on myöntänyt vuotuiset Stella Arcti -palkintonsa. Ne saivat Pekka Vallimies Lieksasta, Harri Haukka Vantaalta ja Rauno Päivinen Imatralta.

Vuoden havainnon kategoriassa palkittiin lieksalaisen Pekka Vallimiehen löytämä Suomen ensimmäinen rautameteoriitti.

Kyseessä oli ensimmäinen uusi meteoriitti Suomesta 43 vuoteen. Vallimies poimi erikoisen ruosteisen kiven mukaansa sienimetsältä toukokuussa 2017.

"Kun minä sen pintaa tutkin, koko ajan minulla oli semmoinen mieli, että tämä on jotain hyvin erikoista, jotain sellaista jota en ole koskaan kädessäni pitänyt", kuvaili Wallimies löydön julkistuksen yhteydessä (ks. Tähdet ja avaruus 6/2017).

Sittemmin Ursan tulipallotyöryhmän jäsenet Jarmo Moilanen ja Pekka Kokko ovat löytäneet alueelta lisää saman meteoriitin palasia. Vaikuttaa siltä, että kyseessä on ensimmäinen Suomen alueelta tavattu muinaisen meteoriittirautasateen alue.

Ansiokkaasta harrastustoiminnasta palkittiin imatralainen Rauno Päivinen, joka on muun muassa luonut yhteyksiä Suomen ja Thaimaan tähtiharrastajien välille.

Päivisen ensimmäinen muisto tähtiharrastuksesta on, kun äiti kantoi ulkosaunasta neljä-viisivuotiaan pikkupojan talvisen tähtitaivaan alle.

"Muistan, että olen ihaillut tähtitaivasta jo silloin", Päivinen kuvailee. "Ala-asteikäisenä sitten rupesi enemmän kiinnostamaan, kun sai tietää planeetoista ja tähdistä. Siitä se lähti."

Päivinen on ollut pitkään mukana Ursan sekä paikallisen tähtiyhdistyksen, Etelä-Karjalan Novan toiminnassa. Nykyään hän on myös Novan puheenjohtaja.

Pitkän harrastustaipaleensa aikana Päivinen on rakentanut kaukoputkia ja oman observatorion. Hän on esimerkiksi valmistanut linssikaukoputken, jonka 14,5 senttimetrin linssi oli erityisen haastava hioa.

"Projekteissa on mielenkiintoisinta, että pääsee haastamaan itsensä ja tekemään jotain uutta", Päivinen sanoo.

Vantaalla asuva Harri Haukka palkittiin ansiokkaasta tähtiharrastuksesta. Hän oli mukana perustamassa Warkauden Kassiopeia -yhdistystä ja sen Härkämäen tähtitornia. 

Härkämäki osallistuu havainnoillaan Helsingin ja Turun yliopistojen sekä venäläisiin ja italialaisiin tieteellisiin ohjelmiin. "Ensimmäiset supernovat Suomessa löydettiin Härkämäellä", Haukka huomauttaa. "Varmaan 7–8 ensimmäistä löytyi Härkämäellä."

Sittemmin harrastuksesta sukeutui ammatti. Nykyään Haukka työskentelee avaruustekniikan alalla ja on edistänyt tähtitieteen ammattilaisten ja harrastajien välistä yhteistyötä.

Haukka haluaakin kannustaa tähtiharrastajia osallistumaan tieteelliseen tutkimukseen.

"Monet saavat palkintonsa siitä, jos saavat vaikka julkaisuun nimensä", hän kertoo. "Olen hehkuttanut vuosia sitä, että Härkämäellä on saatu nimet kahteen Nature-artikkeliin. Harva tutkija pääsee elämässään edes kahdesti Natureen."