Revontulet leimusivat viime yönä Pohjois-Suomessa - lisää ennustetaan vielä tälle viikolle

Revontulia on raportoitu Ursan Taivaanvahti-havaintojärjestelmään Pohjois-Suomesta viime yöltä.

Koko taivaan peittäviä revontulia näkyi ajoittain Oulun ja Kajaanin korkeudella ja siitä pohjoiseen. Etelä-Suomessa pilvisyys esti havainnot. Ennusteiden mukaan lähiöinä kannattaa sään salliessa katsella taivaalle revontulten varalta.

"Tiesin, että Auringossa oli tapahtunut purkaus, joten seurasin jos taivaalla tapahtuu jotain", pohjustaa Ranualla puolen yön aikaan taivasta kuvannut Anna-Liisa Sarajärvi. "Poron kellojen kilkatusta kuunnellen otin muutaman kuvan ihan mukavan näköisistä revontulista. Myöhemmin kello 2.30 yöllä palasin ulos ja huomasin yli taivaan menevän revontulivyön. Se oli kerta kaikkiaan upean näköinen, mutta hidasliikkeinen."

"Lievä lupaus oli reposista ja kun vapaiden kunniaksi taivaskin oli pilvetön, niin kokeilin onneani....sieltähän ne tulet pikkuhiljaa syttyivät", raportoi puolestaan Merja Ruotsalainen Haukiputaalta. "Kolmen tunnin aikana taivaalla oli lähes kaikkea mahdollista reposmuotoa.... ja vielä kello 23.30 leimahtelu vaan jatkui."

Tämän hetken ennusteet lähipäivien avaruussäälle povaavat noin 50 prosentin todennäköisyyttä, että Suomen leveysasteilla olisi pieni tai suuri geomagneettinen myrsky lähivuorokausina. Myös Ilmatieteen laitoksen magnetometrihavainnot ovat näyttäneet voimakkaita muutoksia Keski- ja Pohjois-Suomessa.

Auringossa on edelleen ollut voimakkaita flare-purkauksia, joista viimeiset olivat X-luokan purkaus maantai-iltana ja kaksi M-luokan purkausta tiistaina. Vaikka koronan massapurkausta ei olekaan kohdistunut Maan suuntaan, niin maapallon magneettikenttä on silti tavallista rauhattomampi.

Purkausten lähteenä ollut jättikokoinen auringonpilkku AR2192 on siirtymässä Maan suunnasta katsottuna Auringon laidalle. Se saattaa kuitenkin vielä lähettää varattuja hiukkasia Maan suuntaan.

Revontulihavainnot Taivaanvahti-havaintojärjestelmässä