Kitsatin avulla nuoret oppivat kokoamaan satelliitteja

Kitsat on opetuskäyttöön tarkoitettu suomalainen satelliitin rakennussarja. Tähän mennessä tehty Kitsat-materiaali on suunnattu pääosin lukioikäisille.

Parissa vuodessa suomalaisideasta on kehittynyt opetustyökalu, joka on leviämässä käyttöön ympäri maailmaa.

”Toimitamme opetusmateriaalit, opettajan materiaalit sekä itse laitteet ja ohjelmistot”, selittää Kitsatin kehittämisessä alusta asti mukana ollut Tessa Nikander.

Noin kymmensenttisen Kitsatin koko vastaa Cubesat-nanosatelliittia, joka on yleisin pienimpien nykyisten satelliittien kokoluokka.

”Hieman vastaavanlaisia satelliittipaketteja on jo maailmalla, mutta ne on tarkoitettu ammattimaisiin koulutuksiin, kuten avaruusfirmojen uusille työntekijöille”, Nikander toteaa.

Valmista Kitsatia voi ohjelmoida ja komentaa kuin oikeaa satelliittia. Mukana tulevan vastaanotinaseman avulla Kitsatin keräämiä tietoja ja ottamia kuvia pääsee käsittelemään kuten avaruudesta tullutta satelliittidataa.

”Riippuu tuntimäärästä, mitä kaikkea ryhmä ehtii tehdä”, kertoo Nikander. ”Olemme toteuttaneet lennätyksiä droonin ja jopa sääpallon kyydissä.”

Kitsateille on riittänyt hyvin kysyntää. Alustavia tilauksia on saatu useita satoja ja noin 60 satelliittia on jo toimitettu asiakkaille.

Ensimmäinen asiakas oli Heureka, jonka kanssa konseptia on kehitetty tiedekeskuskäyttöön.

Aiheesta lisää juuri ilmestyneessä Tähdet ja avaruus -lehdessä 3/2020.