Universumin ensimmäiset tähdet muodostuivat erittäin nopeasti

Tutkijat ovat pystyneet selvittämään muinaisen kaasupilven alkuainekoostumuksen. Näin saatiin tietoa kaikkeuden ensimmäisten tähtien muodustumisesta. Tulokset julkaistiin uusimmassa Astrophysical Journal -lehdessä.

Tähtitieteilijät ovat löytäneet muinaisen kaasupilven, johon kätkeytyy tärkeä viesti. Kohde kertoo siitä, miten galaksit ja tähdet ovat muodostuneet maailmankaikkeuden alkuaikoina.

Kaasupilvi on niin kaukana, että valolta on kestänyt lähes 13 miljardia vuotta matkata sieltä maapallolle.

Koska etäälle katsominen tarkoittaa myös ajassa taaksepäin näkemistä, kaasupilvi sijaitsee vain noin 850 miljoonaa vuotta vanhassa maailmankaikkeudessa.

"Kun olimme vakuuttunut, että katselimme kaasua, joka oli olemassa vain 850 miljoonaa vuotta alkuräjähdyksen jälkeen, aloimme miettiä, voisiko tämä systeemi edelleen säilyttää ensimmäisten tähtien synnyttämiä kemiallisia merkkejä", kertoo Michael Rauch Carnegien tiedeinstituutista.

Rauch ja hänen kollegansa hämmästyivät, kun he saivat selville pilven suhteellisen alkuainejakauman. Analyysin perusteella pilven kemia ei ollut primitiivinen, vaan muistutti enemmänkin nykyisiä galaksien välisiä pilviä.

Tulos viittaa siihen, että tämän järjestelmän tähtien on täytynyt aloittaa elämänsä paljon aiemmin. Näin ollen ensimmäisten tähtien on täytynyt muodostua erittäin nopeasti alkuräjähdyksen jälkeen.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)