Tutkijat punnitsivat keveimmän tunnetun galaksin

Yhdysvaltalaiset tutkijat ovat tehneet mittauksia universumin pienimmästä tunnetusta galaksista, Segue 2:sta. Tässä Linnunrataa kiertävässä hyvin himmeässä galaksissa on vain noin tuhat tähteä ja hieman pimeää ainetta pitämässä niitä yhdessä.

“Näin pienen galaksin löytyminen on kuin havaitsisi hiirtä pienemmän elefantin", kuvailee James Bullock Kalifornian yliopistosta.

"Havainto saattaa olla vain jäävuoren huippu, sillä kenties tuhannet muut pienimassaiset järjestelmät kiertelevät juuri havaintokykymme ulottumattomissa", Bullock jatkaa. Tutkijat ovat etsineet jo vuosia tämän tyyppisiä kääpiögalakseja, joiden on ajateltu parveilevan Linnunradan ympärillä.

Segue 2 säteilee valoa vain noin 900 kertaa enemmän kuin oma Aurinkomme. Tarkasteltuaan galaksin suurimpien tähtien massoja tutkijat päätyivät tulokseen, että Segue 2 on vähintään kymmenen kertaa luultua kevyempi. Mielenkiintoisen kokonsa lisäksi Segue 2 voi tarjota tutkijoille uutta tietoa raudan, hiilen ja muiden elämän kannalta tärkeiden alkuaineiden muodostumisesta universumissa.

Keck-observatoriolla tehdyt havainnot julkaistiin uusimmassa Astrophysical Journal-lehdessä.

Aiheesta lisää Keck-observatorio (englanniksi)