Toistuvia nopeita radiopurkauksia tunnetaan nyt kymmenen

Kanadalainen radioteleskooppi on löytänyt taivaalta kahdeksan uutta toistuvaa nopeaa radiopurkausta. Löytöjen kiihtyvä tahti voi auttaa tutkijoita selvittämään niiden syntymekanismin.

Suurin osa havaituista nopeista radiopurkauksista on ollut kertaluontoisia välähdyksiä. Vuonna 2012 havaittu ensimmäinen toistuva nopea radiopurkaus sai seuraa vasta tämän vuoden tammikuussa, kun toinen uusiutuva purkaus löydettiin.

Nyt toistuvien purkausten löytötahti on kasvamassa. Kanadalainen CHIME-radioteleskooppi on havainnut niitä kahdeksan lisää. Tutkijat voivat alkaa realistisemmin odottaa pääsevänsä selville, mistä niissä on kyse.

"Tässä on paljon informaatiota mallintajille. Se auttaa heitä hahmottamaan, mikä tuottaa toistuvia nopeita radiopurkauksia", sanoo Ziggy Pleunis McGillin yliopistosta.

Nyt julkaistujen uusien toistujien ilmentymistahdissa on ominaisuuksia, joiden perusteella on ehdotettu, että yksittäisetkin purkaukset ovat itse asiassa uusiutuvia. Toiset vain ovat paljon aktiivisempia kuin toiset.

CHIME-teleskooppia ei ole optimoitu jäljittämään purkauksia niiden syntygalakseihin, mutta tutkijat ovat juuri raportoineet päässeensä alulle tämänkin asian selvittämisessä.

Aiheesta lisää Science Alert (englanniksi)