Tähtitieteilijät löysivät uuden tavan syöttää mustia aukkoja

Niin kutsuttujen meduusagalaksien ytimistä löytyy poikkeuksellisen usein kaasua ahmiva musta aukko. Yllättävä havainto valottaa, miten supermassiiviset mustat aukot kasvavat valtaviin mittoihinsa.

"Meduusagalaksit ovat avain galaksien kehityksen ymmärtämiseen, sillä ne on saatu kiinni keskellä dramaattista muutosta", kertoo Bianca Poggianti italialaisesta INAF-tutkimuslaitoksesta.

Erikoisen näköiset meduusagalaksit ovat saaneet lempinimensä lonkeroistaan, jotka koostuvat kaasusta ja vastasyntyneistä tähdistä. Lonkerot voivat ulottua jopa kymmenien tuhansien valovuosien päähän galaksin kiekosta. Lonkeroita muodostuu, kun galaksit syöksyvät painovoiman vetäminä galaksijoukkoihin.

Nyt tutkituista seitsemästä meduusagalaksista peräti kuuden keskustasta löytyi kaasua ahmiva supermassiivinen musta aukko. Osuus on odottamattoman suuri. Tavallisten galaksien kohdalla näin on vain noin joka kymmenen kohdalla.

"Näyttää siltä, että keskustan mustaa aukkoa syötetään. Osa kaasusta päätyy galaksin ytimeen sen sijaan että se poistuisi galaksista", Poggianti selittää.

Löytö viittaakin, että kaasu ohjautuu mustan aukon ympäristöön ennalta tuntemattomalla tavalla. Havainnot tehtiin ESOn VLT-teleskoopilla, ja ne julkaistiin uusimmassa Nature-tiedelehdessä.

Aiheesta lisää ESO