Tähtitieteilijät kehittivät uuden tavan punnita yksinäisiä tähtiä

Tutkijat ovat luoneet uuden ja aiempaa kehittyneemmän tavan mitata miljoonien tähtien massa. Erityisen merkittävää on se, että menetelmä toimii hyvin myös Auringon kaltaisille yksinäisille tähdille.

Tähtien massan mittaaminen on yllättävän haasteellinen tehtävä. Tarkin laajassa käytössä oleva menetelmä kaukaisten kohteiden punnitsemiseen on ollut tarkastella, miten kaksi tähteä kiertää toisiaan.

Kuitenkin vain alle puolet järjestelmistä ovat kaksoistähtiä, joten yksinäisiä tähtiä tutkittaessa tähtitieteilijät ovat joutuneet turvautumaan muihin keinoihin.

Yleisin näistä on päätellä massa tähden värin ja kirkkauden perusteella. Se ei kuitenkaan ole kovinkaan tarkka tapa.

Nyt tutkijat ovat kehittäneet menetelmän, jossa ensin valon väreilyn avulla päätellään tähden pinnalla vallitseva painovoima. Tämän jälkeen tähden halkaisijan avulla on mahdollista laskea kohteen massa.

"Metodimme avulla voi laskea monien tähtien massan 10–25 prosentin tarkkuudella. Useimmissa tapauksissa tämä on paljon tarkempaa kuin muilla käytössä olevilla menetelmillä. Lisäksi on merkittävää, että sitä voidaan soveltaa yksinäisiin tähtiin, joten emme ole rajoittuneet kaksoistähtiin", iloitsee Keivan Stassun Vanderbiltin yliopistosta.

Uutta metodia tullaan käyttämään moniin kohteisiin, sillä se kehitettiin erityisesti Gaia- ja TESS-teleskooppeja varten.

Gaian parhaillaan käynnissä oleva tehtävä on kartoittaa miljardi Linnunradan tähteä. Ensi vuonna laukaistavan TESS-teleskoopin tavoitteena on puolestaan etsiä kiviplaneettoja 200 000 kirkkaan tähden ympäriltä.

Aiheesta lisää Vanderbiltin yliopisto (englanniksi)