Tähtien ohitukset ovat edelleen yleisiä

Tähdet käyvät yllättävän usein vierailulla toistensa luona. Gaia-satelliitin havaintojen perusteella keskimäärin noin 50 000 vuoden välein tulemme niin lähelle toista tähteä, että tapahtuma saattaa muuttaa komeettojen kiertoratoja.

Tähtien kiitäessä avaruudessa ne väistämättä kokevat ajoittain lähiohituksia toistensa kanssa. Kyse on kuitenkin suhteellisesta käsitteestä, koska välimatkaa on aina biljoonia kilometrejä.

Etäisyys ei silti välttämättä tarjoa suojaa, sillä vieras tähti pystyy painovoimallaan vaikuttamaan aurinkokunnan ulkolaidalla lepäilevien komeettojen ratoihin jopa 60 biljoonan kilometrin päästä. Tämä on yli 10 000 kertaa enemmän kuin mitä on matkaa Auringosta aurinkokuntamme uloimmalle planeetalle Neptunukselle.

Nyt tähtitieteilijät pystyivät päättelemään, että keskimäärin 50 000 vuoden välein jokin toinen tähti tulee 30 biljoonan kilometrin päähän Auringosta. Tulos perustuu Gaia-luotaimen tekemiin erittäin tarkkoihin mittauksiin jopa yli miljardin tähden paikoista ja suhteellisista nopeuksista.

Nämä kaikki ohitukset eivät välttämättä kampea komeettoja radoiltaan. Silloin, kun niin kuitenkin käy, harhautuneet komeetat saattavat päätyä aurinkokunnan sisäosiin, jossa osa niistä voi törmätä Aurinkoon tai planeettoihin.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)