Tabbyn tähdeltä etsitään merkkejä muukalaisista viimeisimmällä tekniikalla

Mysteerisistä kirkkausvaihteluistaan tunnettu Tabbyn tähti saa parhaan mahdollisen kuuntelijan, kun älyllistä elämää avaruudesta etsivä Breakthrough Listen -projekti suuntaa siihen laitteistonsa.

Tähden valovoiman muutokset ovat yhä selittämättä. Sen käytös on herättänyt spekulaatiota, että vieras sivilisaatio olisi pystyttänyt tähden ympärille valtavan rakennelman.

"Kaikki SETI-ohjelman teleskoopit, kaikki astronomit, joilla on jonkinmoinen teleskooppi millä tahansa aallonpituudella, jolla Tabbyn tähden voi nähdä, ovat katsoneet sitä", sanoo Andrew Siemion Kalifornian Berkeleyn yliopiston SETI-tutkimuskeskuksesta.

Mitään ei ole löytynyt. Siemion ja hänen kollegansa eivät pidä todennäköisenä, että kyse on avaruusolioiden puuhista. Mutta silti he eivät voi vastustaa kiusausta vilkaista.

"Breakthrough Listen -ohjelmalla on kaikkein tehokkain SETI-laitteisto planeetalla ja käyttöoikeus suurimpiin teleskooppeihin", sanoo Siemion. "Me voimme katsoa sitä suuremmalla herkkyydellä ja laajemalla signaalityyppien kaistalla kuin mikään muu koe maailmassa."

Niinpä tästä päivästä alkaen seuraavan kahden kuukauden aikana tutkijat tulevat käyttämään 100-metristä Green Bank -teleskoppia tehdäkseen Tabbyn tähdestä havaintoja. Teleskooppiin on asennettu viimeistä teknologiaa oleva vastaanotin, joka kuuntelee samanaikaisesti yli sataa miljoonaa radiotaajuutta.

Havaintoprojekti kerryttää aineistoa noin petabitin verran ja ensimmäisiä tuloksia on odotettavissa päälle kuukauden kuluttua.

Aiheesta lisää UC Berkeley (englanniksi)