Tähdet ja avaruus -lehden uutiset

Tuoreimpia uutisia

Uutiskategoriat

Uutisarkisto

Uusimmat havainnot

Keskustelu

Uutishaku
   

avainsanoista

  

koko tekstistä

Tähdet ja avaruus -lehti

Vuorikatu 4B
00100 Helsinki

Tähtitieteellinen yhdistys URSA

Ruskeiden kääpiöiden synnystä saatiin uutta tietoa

04.12.2008Mikko Suominen
Taiteilijan näkemys muodostumassa olevan ruskean kääpiön kertymäkiekosta ja siitä sen napojen suuntiin purkautuvista ainesuihkuista. Kuva David A. Aguilar / CfA

Tutkijat ovat löytäneet ainesuihkut muodostuvassa olevalta ruskealta kääpiöltä. ISO-Oph 102 -nimellä tunnettu kohde on massaltaan vain noin 60-kertainen Jupiteriin nähden ja jää siten hieman tähden syttymiseen tarvittavan teoreettisen massarajan alle.

"Ajattelimme, että näin heikon ainevirtauksen havaitseminen olisi mahdotonta nykyisillä valmiuksillamme ja joutuisimme odottamaan seuraavan sukupolven laitteistoihin kuten ALMAan", selostaa Ngoc Phan-Bao Sinican tähtitieteen instituutista Taiwanista. "Tämä oli iso yllätys. Sen löytäminen Smihsonian alimillimetrialueen teleskoopilla osoittaa laitteiston ainutlaatuiset kyvyt."

Löytö on tärkeä siksi, että se antaa todisteita siitä, että ruskeat kääpiöt muodostuvat samalla tapaa kuin tähdet. Aiemmin on kiistelty, muistuttaako ruskeiden kääpiöiden syntyprosessi enemmän planeettojen syntyä kuin tähtien muodostumista.

Lue lisää CfA:n sivuilta (englanniksi)

Avainsanat: ruskeat kääpiöt, Ngoc Phan-Bao, ISO-Oph 102