Pulsarin ympäriltä löytyi yllättävä infrapunasäteilyn alue

Hubble-teleskooppi on havainnut poikkeuksellisen pulsarin. Sitä ympäröi laaja alue, joka säteilee vain infrapunassa.

Säteilyalueen koko on suurin piirtein 2,5 kertaa Pluton etäisyys Auringosta.

Pulsarit itsessään ovat läpimitaltaan vain 20 kilometrin luokkaa. Ne ovat nopeasti pyöriviä neutronitähtiä, jotka ovat syntyneet massiivisen tähden räjähtäessä supernovana.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun tällainen neutronitähden laajentunut emissio todetaan pelkästään infrapunassa. Tutkijat esittävät sen selitykseksi kahta vaihtoehtoa.

Kyse saattaisi olla supernovan materiasta, joka on kertynyt kiekoksi tähden ympärille. Kiekko kuumentaisi neutronitähteä. Tämä sopisi siihen, että kyse on ikäänsä nähden epätavallisen kuumasta tähdestä.

Toinen mahdollisuus olisi ”pulsarituulisumu”. Pulsarituuli voi syntyä, kun hiukkaset kiihtyvät sähkökentässä, jonka synnyttää nopeasti pyörivän neutronitähden vahva magneettikenttä. Jos neutronitähti kohtaa ääntä suuremmalla nopeudella tähtienvälisen ainepilven, sen hiukkaset säteilisivät tällöin infrapunassa.

”Tyypillisesti pulsarituulisumuja nähdään röntgenaalloilla ja pelkästään infrapunainen pulsarituulisumu olisi hyvin epätavallinen ja jännittävä”, sanoo Bettina Posselt Penn Staten yliopistosta.

Aiheesta lisää Penn State yliopisto (englanniksi)