Pöly voi selittää merkillisen Tabbyn tähden käytöstä

Linnunradan arvoituksellisimman tähden pitkän aikavälin himmenemisen saattaa selittää tähteä ympäröivä pölykiekko. Lyhyempien jaksojen kirkkausvaihteluita kiekko ei kuitenkaan ratkaise.

Tabbyn tähden pitkän aikavälin himmeneminen voisi olla seurausta tähteä ympäröivästä epätasaisesta pölypilvestä. Näin antavat ymmärtää havainnot sekä Maassa että avaruudessa sijaitsevilla teleskoopeilla.

Pölyn osallisuuteen viittaa tutkijoiden mukaan se, että tähdeltä paljastui vähemmän himmenemistä infrapunavalossa kuin ultraviolettivalossa. Pölyä suuremmat kappaleet aiheuttaisivat valomuutoksia kaikilla aallonpituuksilla.

"Tulos aika tarkkaan sulkee pois avaruusolentojen megarakennelmateorian, koska se ei pystyisi selittämään aallonpituudesta riippuvaista himmenemistä", sanoo Huan Meng Arizonan yliopistosta. "Sen sijaan luulemme, että siellä on tähteä kiertävä pölypilvi osapuilleen 700 päivän kiertoradalla."

Mikä tahansa pöly ei tarkoitukseen kelpaa. Tutkijoiden mukaan kirkkausmuutoksen aiheuttava aine ei voi olla hentoista tähtienvälistä pölyä. Tähden paine puhaltaisi sen kauemmas avaruuteen.

Sen sijaan kyseeseen tulee tähtiä ympäröivien ainekiekkojen karkeampi pöly. Se ei liitäisi pois, muttei kuitenkaan olisi niin rakeista, että valo himmenisi kaikilla aallonpituuksillla yhtenäisesti.

Tutkijat myöntävät, että Tabbyn tähden lyhempiä, vain muutamia päiviä kestäviä kirkkausvaihteluita heidän mallinsa ei kykene selittämään.

"Tähdellä saattaa olla jonkinlainen Auringon kaltainen aktiivisuussykli. Asia vaatii lisätutkimuksia ja tulee kiehtomaan tutkijoita vuosia eteenpäin", sanoo Siegfried Vanaverbeke AstroLABista.

Aiheesta lisää JPL (engalnniksi)