Odottamatonta - tähti luhistui mustaksi aukoksi ilman supernovaa

Tutkijat uskovat havainneensa ensimmäistä kertaa mustan aukon, joka syntyi suoraan romahtamalla ilman supernovaa. Noin 25 kertaa Aurinkoa massiivisempi tähti katosi näkyvistä parin vuoden aikana.

"Tyypillinen näkemys on, että tähti voi synnyttää mustan aukon vain supernovan kautta", kuvailee Christopher Kochanek Ohion osavaltionyliopistosta.

"Mikäli tähti voi jäädä räjähtämättä supernovana ja silti muodostaa mustan aukon, se selittäisi miksi emme näe massiivisimpien tähtien supernovia yhtä usein kuin odotettaisiin."

Erikoiset havainnot tehtiin LBT-jättiläisteleskoopilla sekä Hubble ja Spitzer -avaruusteleskoopeilla.

Tähden kirkkaus alkoi nousta hieman vuonna 2009 ja vuoteen 2015 mennessä se oli häipynyt näkyvistä. Tuloksia ja niiden tulkintaa esitellään myös videolla.

Hämmentäviä havaintotuloksia saattaa selittää hypoteesi, jonka mukaan jopa 30 prosenttia massiivisista tähdistä voisi romahtaa mustiksi aukoiksi ilman supernovaräjähdystä.

Mikäli malli on oikeassa tähti kyllä sinkoaisi uloimmat kerroksensa tähtienväliseen avaruuteen, mutta supernovaan verrattuna tämä tapahtuisi todella lempeästi.

Toistaiseksi tällaisten tapahtumien osuudesta massiivisten tähtien elinkaaren lopulla ollaan hyvin epävarmoja.

Tähti sijaitsi NGC 6946 -galaksissa 22 miljoonan valovuoden etäisyydellä meistä. Galaksi on kuuluisa usein siellä havaittavista supernovista.

Aiheesta lisää Hubblesite.org (englanniksi)