Muinainen neutronitähtien törmäys saattoi tuoda kultaa maapallolle

Amerikkalaisten tutkijoiden mukaan aurinkokunnan lähellä on saattanut tapahtua kahden neutronitähden törmäys suunnilleen 4,6 miljardia vuotta sitten. Pieni määrä avaruuteen levinnyttä ainetta olisi päätynyt myös maapallolle.

Aurinkokuntamme alkuaikoina muodostuneissa kivenkappaleissa tiedetään olleen suhteellisen runsaasti radioaktiivisia metalleja. Uusimmassa Nature-tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa kerrotaan, miten neutronitähtien törmäys pystyy selittämään havainnot.

Neutronitähdet ovat hyvin tiiviitä luhistuneita tähtiä. Tutkijat arvioivat, että kahden neutronitähden törmäys olisi voinut sattua 80 miljoonaa vuotta ennen maapallon muodostumista noin tuhannen valovuoden päässä aurinkokunnasta.

Törmäys olisi saattanut muodostaa kolme promillea maapallon raskaimmista alkuaineista, kuten kullasta, platinasta ja uraanista.

"Tämä tarkoittaa, että löytäisimme jokaisesta meistä silmäripsen verran näitä alkuaineita. Suurin osa on jodin muodossa, joka on elintärkeää elämälle", toteaa Imre Bartos Floridan yliopistosta.

Vaikka neutronitähtien törmäyksen on nyt osoitettu selittävän joitain havaintoja, on vielä pitkä matka siihen, että tapahtumasta olisi varmoja todisteita.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)