Linnunradan sydämestä löytyi muinaisten tähtien joukko

RR Lyrae -tyypin muinaisia tähtiä on löydetty ensi kertaa Linnunradan keskustasta käyttäen ESOn VISTA-infrapunateleskooppia. Näiden tähtien paljastuminen on vahva todiste sen puolesta, että Linnunradan keskuspullistuma muodostui yhteensulautumisen seurauksena.

RR Lyrae -tähdet sijaitsevat tavallisesti yli 10 miljardin vuoden ikäisissä tiheissä pallomaisissa tähtijoukoissa. Nyt löytyneet tähdet saattavat jopa olla koko Linnunradan kaikkein massiivisimman ja vanhimman jäljellä olevan tähtijoukon jäänteitä.

Valitettavasti nämä tähdet jäävät usein nuorempien, kirkkaampien tähtien varjoon ja joillakin alueilla ne ovat tomun piilottamia. Siksi RR Lyrae -tähtien paikantaminen suoraan Linnunradan äärimmäisen tiheässä sydämessä oli mahdotonta ennen VISTA-teleskoopin tekemää infrapunavalon kartoitusta.

Siltikin tutkimusryhmä kuvaili RR Lyrae -tähtien paikantamisen haastavuutta pelottavaksi.

"RR Lyrae -tähtien löytymisellä Linnunradan keskustasta on tärkeitä vaikutuksia galaksien ytimien muodostumiselle. Se tukee käsitystä, jonka mukaan keskuspullistuma muodostui alunperin muutaman pallomaisen tähtijoukon yhteensulautumisen seurauksena", uskoo Rodrigo Contreras Ramos Santiagon yliopistosta.

Kilpailevan hypoteesin mukaan galaksien keskuspullistumat ovat muodostuneet kaasun kasaantuessa nopeasti.

Aiheesta lisää ESO