Kuolevat tähdet sykkivät epäsäännöllisesti

Warwickin yliopiston tähtitieteilijät ovat löytäneet rytmihäiriöistä kärsivän valkoisen kääpiötähden.

Tutkijat havaitsivat PG1149+057 -nimistä kääpiötä, jonka kirkkaus muuttuu muutamia prosentteja aina muutaman minuutin välein. Pulssien uskotaan syntyvän, kun tähden pinnalla olevat atomit keräävät ja vapauttavat energiaa.

Joinain päivinä tähdessä tapahtui kuitenkin jotain täysin odottamatonta: massiivinen purkaus rikkoi tähden pulssin ja kuumensi kääpiön pintaa useiksi tunneiksi. Havainnot tehtiin Kepler-avaruusteleskoopilla.

"Tämä oli todella yllättävää. Olemme katselleet sykkiviä valkoisia kääpiöitä jo yli 50 vuotta Maan pinnalta, mutta vasta mahdollisuus tuijottaa avaruudesta käsin kuukausien ajan keskeytyksettä mahdollisti näiden tapahtumien havaitsemisen", selittää JJ Hermes Warwickin yliopistolta.

Valkoisten kääpiöiden pulssit voivat toimia erittäin tarkkoina kelloina ja pysyä samassa ajassa vuosikymmeniä. Liian kylmät kääpiöt eivät kuitenkaan tuota pulsseja. PG1149+057:n lämpötila on melko lähellä tätä rajaa. Tutkijat arvelevat, että epäsäännölliset pulssit voivat paljastaa, miten valkoiset kääpiöt hiljenevät.

Valkea kääpiötähti syntyy, kun suunnilleen Auringon massainen punainen jättiläistähti muuttuu epävakaaksi ja sinkoaa uloimmat osansa avaruuteen planetaariseksi sumuksi. Nyt tutkittu PG1149+057 koostuukin lähes pelkästään hiilestä ja hapesta.

Aiheesta lisää Warwickin yliopisto (englanniksi)