Keskiviikkona paljastetaan tähtitieteen läpimurtotulos - ensimmäinen kuva mustasta aukosta

Tiedemaailmassa odotetaan jännittyneenä, miltä näyttää mustasta aukosta otettu kuva. Historiallisen kuvausprojektin ensimmäiset tulokset julkaistaan ensi viikolla.

Tulevana keskiviikkona eri puolilla maapalloa järjestetään useita isoja mediatilaisuuksia, joissa esitellään Event Horizon -teleskoopin ensimmäiset havainnot. Kaksi vuosikymmentä valmisteltavana olleen suurprojektin tavoitteena on ollut saada kuva mustasta aukosta.

Aukkoa itseään ei varsinaisesti pystytä kuvaamaan, koska se ei säteile. Tutkijat ovat kuitenkin odottaneet pystyvänsä erottamaan musta aukon ääriviivan – valon, joka ympäröi aukon tapahtumahorisonttia juuri ennen katoamistaan sen sisään.

Einsteinin teorioiden mukaan kuvaan pitäisi piirtyä sirpin tai renkaan muotoinen valokehä, joka ympäröi mustaa möykkyä. Jos kuvasta paljastuukin jotain aivan erilaista, se voi johdattaa tutkijat uudenlaisen fysiikan äärelle.

Kuvaukseen käytetty instrumentti, Event Horizon -teleskooppi, on virtuaalinen teleskooppi. Siihen kuuluu planeettamme eri puolilla sijaitsevia radio-observatorioita. Kun laitteiden tuottama aineisto yhdistetään, lopputulos on merkittävästi tarkempi kuin millään yksittäisellä laitteella (aiheesta lisää Tähdet ja avaruus -lehdessä).