Hubble kuvasi sammuneen tähden aavemaisen hehkun

Nasa on julkaissut Hubble-avaruusteleskoopin ottaman uuden kuvan Rapusumusta. Sumu syntyi, kun Aurinkoa massiivisempi tähti räjähti supernovana.

Härän tähtikuvioon vuonna 1054 ilmestynyt supernova oli aluksi nähtävissä jopa päivänvalossa. Räjähdys jätti jäljelle neutronitähden, joka on tähtimäinen kohde lähellä kuvan keskustaa.

Muodostunut neutronitähti on kuin valtava dynamo, sillä se pyörii itsensä ympäri 30 kertaa sekunnissa. Vinhasti kieppuvan magneettikentän vapauttama energia on synnyttänyt renkaiden tapaan laajenevia aaltoja, jotka ovat parhaiten nähtävissä neutronitähdestä hieman yläoikealla.

Rapusumu sijaitsee 6 500 valovuoden päässä maapallolta. Tähtiräjähdyksen pois sinkoama massa vastaa suunnilleen kymmentä prosenttia Auringon massasta. Neutronitähtiä kutsutaan kuolleiksi tähdiksi, sillä niiden sisällä ei enää tapahdu fuusioreaktioita.

Rapusumun kuuma kaasu säteilee käytännössä kaikilla sähkömagneettisen säteilyn aallonpituuksilla radioaalloista röntgensäteisiin. Kuva on kuitenkin otettu Hubble-avaruusteleskoopilla näkyvän valon aallonpituuksilla.

Suurempi kuva

Aiheesta lisää Hubble (englanniksi)