Hubble kuvasi paikallisen maailmankaikkeuden suurimman spiraaligalaksin

UGC 2885 -spiraaligalaksia kutsutaan lempeäksi jättiläiseksi, sillä se on kasvanut hitaasti miljardien vuosien aikana. Hubble-avaruusteleskoopin uudessa kuvassa galaksi näyttää hyvin symmetriseltä ja rauhalliselta.

Spiraaligalaksi UGC 2885 sijaitsee noin 232 miljoonan valovuoden etäisyydellä meistä Perseuksen tähtikuviossa. Se on halkaisijaltaan noin 2,5 kertainen ja tähtimäärältään noin kymmenkertainen Linnunrataan verrattuna.

Tutkijat pitävät sitä paikallisen maailmankaikkeuden suurimpana spiraaligalaksina.

"Emme toistaiseksi ymmärrä, miten galaksi on pystynyt kasvamaan niin suureksi", selittää Benne Holwerda Louisvillen yliopistosta. "Sen kiekko on niin suuri kuin ylipäätänsä yleensä avaruudessa voi muodostua ennen muuhun materiaan törmäämistä."

Koostaan huolimatta UGC 2885:n uusien tähtien syntytahti on vain puolet kotigalaksiimme verrattuna. Erikoista on myös se, että tällä hetkellä se näyttää vain kasvavan galaksienvälisestä kaasusta eikä törmäysten kautta kuten useimmat jättiläisgalaksit.

Holwerda selvittää johtamassaan tutkimuksessa erilaisia hypoteeseja siitä, mikä on voinut johtaa spiraaligalaksin valtavaan kokoon.

Hän pitää todennäköisimpänä hidasta kasvua. Hubblen korkean erotuskyvyn avulla sen ympäriltä etsitään pallomaisia tähtijoukkoja, jotka voivat kertoa galaksin historiasta.

UGC 2885 tunnetaan myös Rubinin galaksina, koska kuuluisa tähtitieteilijä Vera Rubin tutki sitä paljon 80-luvulla. Hän tutki etenkin galaksin pyörimisnopeutta sen pimeän aineen määrän arvioimiseksi.

Hubblen ottama kuva on ladattavissa myös täydessä 74 megapikselin koossaan.

Aiheesta lisää HubbleSite.org (englanniksi)