Harvinainen keskikoon musta aukko löytyi 13 000 valovuoden päästä

Linnunrataa kiertävän pallomaisen tähtijoukon keskeltä on paikallistettu keskikoon musta aukko. Havainnot tästä mustien aukkojen kokoluokasta ovat hyvin harvinaisia.

"Haluamme löytää näitä keskimassaisia mustia aukkoja, koska ne ovat puuttuva linkki tähtienmassaisten ja supermassiivisten mustien aukkojen välillä", kertoo Bulent Kiziltan Harvard-Smithsonianin Astrofysiikan keskuksesta.

"Ne saattavat olla muinaisia siemeniä, jotka kasvoivat niiksi hirviöiksi, joita on nykyään galaksien keskustoissa", hän jatkaa.

Arvion mukaan pallomaisen tähtijoukon 47 Tucanae keskustassa piilotteleva musta aukko on massaltaan 2200-kertainen Aurinkoon verrattuna.

Havainnot siitä perustuvat joukon tähtien paikkoihin ja liikkeisiin. Ilman mustaa aukkoa joukon raskaimmat tähdet kerääntyisivät sen keskustaan, mutta musta aukko sinkoaa niitä kauemmaksi. Ero on havaittavissa verrattaessa tähtien paikkajakaumaa tietokonemallinnuksiin .

47 Tucanae sijaitsee meistä 13 000 valovuoden etäisyydellä. Se koostuu tuhansista hyvin vanhoista tähdistä ja joukolla arvioidaan olevan ikää peräti 12 miljardia vuotta.

Keskikoon mustat aukot ovat erittäin vaikeita havaita, koska niillä on harvemmin ympärillään säteilevää kertymäkiekkoa.

On kuitenkin arvioitu, että niitä tulisi olla runsaasti varsinkin Linnunradan ympärillä. Selitys tähän on, että kotigalaksimme on miljardeja vuosia sitten ahminut pieniä galakseja, ja jäänteeksi niistä olisi pitänyt jäädä keskikokoisia mustia aukkoja. 

Aiheesta lisää CfA (englanniksi)