Harvinainen hypernovahavainto valotti suurten tähtiräjähdysten luonnetta

Havainto erikoislaatuisesta hypernovasta on paljastunut tieteelliseksi kultasuoneksi. Hypernovat ovat tyypillistä supernovaa noin kymmenen kertaa kirkkaampia tähtiräjähdyksiä.

Hypernova huomattiin siihen liittyvän gammapurkauksen myötä 5. joulukuuta 2017. Havaintoihin perustuva tutkimus tapahtumasta on nyt ilmestynyt arvostetussa Nature-julkaisussa.

Tutkijat kuvailevat, että hypernovaan liittyvien purkaussuihkujen kirkkaus oli paljon pienempi kuin yleensä. Siten räjähtävän tähden ominaisuuksia oli mahdollista havainnoida tavallista tarkemmin.

Poikkeuksellisen käytöksen aiheutti ainekotelo purkaussuihkujen ympärillä. Kotelo hävisi jo parin vuorokauden kuluessa. Sen jälkeen kohteen kehittyminen vastasi tyypillistä hypernovaa. Aiemmin tähden aineen muodostaman kotelon olemassaolo oli ennustettu, mutta sitä ei koskaan ollut saatu havaittua.

"Työssä pystyimme löytämään puuttuneen linkin gammapurkauksen aiheuttavien ja ilman gammapurkausta tapahtuvien hypernovien välille. Sen mahdollisti ylimääräisen osasen havaitseminen, kun suihkujen ympärille muodostui kuuma kotelo niiden kulkiessa tähden ulko-osien läpi", selittää Luca Izzo Andalusian astrofysiikan instituutista.

Havainnot tehtiin Kanariansaarilla sijaitsevalla GTC-jättiläisteleskoopilla, jonka pääpeili on halkaisijaltaan 10,4 metriä. GTC on maailman suurin yksittäisen apertuurin teleskooppi.

Hypernovien uskotaan syntyvän vähintään 25 kertaa Aurinkoa massiivisempien tähtien räjähtäessä. Tähden ytimen romahtaessa neutronitähdeksi tai mustaksi aukoksi syntyvät vastakkaisiin suuntiin suuntautuvat purkaussuihkut. Ensimmäistä kertaa hypernova havaittiin vuonna 1998. Viime vuosina niiden teoreettinen mallintaminen on kehittynyt eteenpäin.

Aiheesta lisää IAA (englanniksi)