Happilöytö paljastaa tähtien synnyn alkaneen yllättävän aikaisin

ALMA-teleskooppi on löytänyt happea galaksista aikakaudelta, jolloin maailmankaikkeus oli vain 500 miljoonan vuoden ikäinen. Tämä viittaa universumin ensimmäisten tähtien synnyn alkaneen jo puolet aiemmin.

ALMAn kuvaama kohde MACS1149-JD1 on kaukaisin galaksi, josta tähän mennessä on löydetty happea.

Alkuräjähdyksessä ei muodostunut happea, vaan sitä taottiin vasta tähtien ytimien fuusioreaktioissa. Kun tähdet räjähtivät, ne levittivät hapen ja muut uudet alkuaineet seuraavien tähtisukupolvien raaka-aineiksi.

500 miljoonan vuoden ikäisessä maailmankaikkeudessa näkyvän galaksin happipitoisuus kertoo, että sen tähtien muodostuksen on täytynyt alkaa universumi ollessa vain 250 miljoonan vuoden ikäinen.

Aiempien havaintojen mukaan kosmoksen ensimmäisten tähtien synty olisi tapahtunut myöhemmin.   

"Olin innoissani, kun näin tämän kaikkein kaukaisimman hapen signaalin", sanoo tutkimusta johtanut Takuya Hashimoto Japanin kansallisesta tähtitiedeobservatoriosta. "Onnistuimme tällä löydöllä saavuttamaan aikaisimman vaiheen tähtien muodostuksen kosmisessa historiassa."

Tutkijoiden rekonstruktio tapahtumista maalaa kuvan, jossa ensimmäinen tähtien syntyryöppy puhalsi galaksin kaasun kauas avaruuteen.

Tämä suitsi uusien tähtien syntyä jonkin aikaa. Kun kaasu sitten galaksin painovoiman vetämänä palasi takaisin, alkoi toinen aktiivisuusjakso. Nämä uudet tähdet ionisoivat tähtienvälisen hapen, joka nyt pystyttiin havaitsemaan ALMAlla.

Aiheesta lisää NRAO (englanniksi)