Galaksikolosseista puolet pyörii odottamattomalla tavalla

Galakseja, jotka pyörivät niiden pisimmän ulottuvuuden ympäri on pidetty harvinaisina. Uusi tutkimus kuitenkin osoittaa, että jos tarkastellaan massiivisimpien galaksien ääripäätä, oletus on ollut väärä.

Useimmat galaksit pyörivät kuin frisbee-kiekko lyhimmän akselinsa ympäri. Esimerkiksi Linnunratamme on tällainen galaksi.

Muutamien galaksien on kuitenkin todettu kiertävän järjestelmän pisimmän akselin ympäri. Ne ovat kuin pyöriviä rugby-palloja.

Davor Krajnovic Leibnizin astrofysiikan instituutista Potsdamista päätti kollegoineen tutkia asiaa. Kohteena oli meistä 800 miljoonan valovuoden säteellä sijaitsevien ja noin 100 kertaa Linnunrataa painavampien galaksien rotaatio.

Chilessä sijaitsevan VLT-teleskoopin MUSE-spektrografilla tehdyt havainnot paljastivat, että peräti puolet näistä kaikkein massiivisimmista galakseista pyöri pisimmän akselin ympäri.

Tutkimusryhmän mukaan tällainen outo kiertosuunta kertoo jättiläisgalaksien erityislaatuisesta syntytavasta. Simulaatioiden perusteella pitkän akselinsa ympäri pyörivät galaksit ovat muodostuneet, kun kaksi samankokoista ja -massaista galaksia ovat törmänneet toisiinsa lähes kohtisuoraan.

Aiheesta lisää Leibniz Institute for Astrophysics Potsdam (englanniksi)