Galaksi jäi eristyksiin syötyään ympäristönsä puhtaaksi

Galaksi, jonka on ajateltu kehittyneen eristyksissä, onkin saattanut päätyä siihen tilanteeseen liittämällä lähellä olevat galaksit itseensä. Näin ehdottaa ryhmä tutkijoita, jotka analysoivat avaruudessa ja maassa sijaitsevilla teleskoopeilla otettuja kuvia NGC 5523 -spiraaligalaksista.

Aiemmissa tutkimuksissa tältä 67 miljoonan valovuoden päässä sijaitsevalta galaksilta ei löydetty merkkejä vuorovaikutuksesta ympäröivien kohteiden kanssa. Tämä sai tutkijat luokittelemaan sen eristyneeksi galaksiksi.

Nyt tiimi astronomeja, joita johti Leah Fulmer Wisconsin-Madisonin yliopistosta, on katsonut galaksia uudestaan. He löysivät NGC 5523:n rakenteessa todisteita, että se itse asiassa on tulos menneisyydessä tapahtuneista yhdistymisistä.

"Tutkimuksemme NGC 5523 -galaksista tarjoaa vastaesimerkin yksinkertaisille oletuksille eristyneiden galaksien evoluutiosta", ryhmä kirjoittaa paperissaan.

He havaitsivat galaksissa kirkkaan pullistuman, joka on noin 6 000 valovuotta sivussa galaksin keskustassa olevasta himmeämmästä alueesta. Heidän mukaansa tämän täytyy olla tulosta menneisyydessä tapahtuneista liittymisistä.

Tätä päätelmää tukee myös tähtien ja kaasun vuorovesivirta, joka leikkaa galaksin sisäkiekon tason. "Vuorovesivirta, joka on todennäköisesti jäännös vuorovaikutuksesta kääpiökumppanin kanssa, viittaa viimeaikaisempaan yhdistymiseen", tiimi kirjoittaa.

Tutkijoiden mukaan yhdistymiset ovat olleet "pehmeitä", mikä on pitänyt alkuperäinen galaksin kasassa.

Aiheesta lisää phys.org (englanniksi)