Astronomit havaitsivat kaikkein varhaisinta pölyä universumissa

ALMA-teleskooppi on löytänyt pölyä hyvin nuoresta galaksista. Havainto voi auttaa tähtitieteilijöitä ymmärtämään paremmin maailmankaikkeuden ensimmäisten tähtien syntyajankohdan tapahtumia.

Havaittu galaksi – nimeltään A2744_YD4 – sijaitsee erittäin kaukana. Näemme sen nyt siinä tilassa kun se oli 600 miljoonaa vuotta alkuräjähdyksen jälkeen.

Galaksin runsas pölypitoisuus tuli astronomeille yllätyksenä, sillä ensimmäiset maailmankaikkeutemme tähdet alkoivat loistaa parhaiden arvioiden mukaan vain 200 miljoonaa vuotta ennen galaksin syntyä.

Tämä tarkoittaa, että A2744_YD4:n ensimmäisten tähtien on täytynyt palaa loppuun ja räjähtää supernovina erittäin nopeasti. Vain siten galaksi on voinut täyttyä pölyllä.

Vauhti on ollut kova siitäkin huolimatta, että arvioiden mukaan galaksissa syntyi uusia tähtiä ripeällä 20 Auringon massan vuosivauhdilla. Omassa galaksissamme niitä muodostuu nykyisin yhden Auringon massan verran vuodessa.

Astronomit ovat hyvin kiinnostuneita maailmankaikkeuden ensimmäisten tähtien sukupolvesta, sillä niiden syttymisaikaan kaikkialla universumissa oleva neutraali kaasu riisuttiin sen elektroneista.

Ei ole selvää, mikä tämän aiheutti. Syyksi on kuitenkin epäilty ensimmäisten tähtien valoa. Nyt ALMAlla tehdyn löydön kaltaiset havainnot voivat auttaa saamaan selville, oliko universumissa riittävästi riittävän kirkkaita tähtiä, jotka loistivat oikealla aallonpituudella tämän muutoksen aikaansaamiseen.  

Aiheesta lisää Science (englanniksi)