ALMA-teleskooppi kuvasi mustan aukon ympärillä kiertävää kaasua

ALMA-teleskoopilla on saatu tarkkoja havaintoja kylmästä kaasusta, joka kiertää kaukaisen galaksin ytimen mustaa aukkoa. Tutkimukset auttoivat määrittämään supermassiivisen mustan aukon massan.

Tähtitieteilijät ovat jo useita vuosia tutkineet galaksien keskusten mustia aukkoja ympäröiviä kaasukiekkoja millimetrialueen ALMA-teleskoopilla. Sadan miljoonan valovuoden päässä meistä sijaitseva ellipsigalaksi NGC 3258 osoittautui erityisen otolliseksi kohteeksi.

"Se on paras kohde, jonka olemme löytäneet, koska kykenimme jäljittämään kiekon kiertoliikettä lähemmäksi mustaa aukkoa kuin missään muussa galaksissa", sanoo Aaron Barth Kalifornian yliopistosta.

Kiertoliikkeen määrittäminen onnistui aukkoa kiertävässä kaasussa olevan hiilimonoksidin avulla. Millimetrialueen teleskoopit ovat herkkiä huomaamaan hiilimonoksidia.

Havainnot osoittavat, että 500 valovuoden etäisyydellä mustasta aukosta kaasu kiertää miljoonan kilometrin tuntinopeudella ja 65 valovuoden päässä kolmen miljoonan kilometrin tuntinopeudella.

Kiertoliikkeen perusteella musta aukko saatiin myös punnittua yhden prosentin tarkkuudella. Aukko on todellinen raskassarjalainen, jossa on massaa 2,25 miljardin Auringon verran. Silti se käsittää vain pienen osan koko galaksin massasta.

Aiheesta lisää NRAO (englanniksi)