Starship-aluksen prototyyppi onnistui lentokokeessaan

Miljardööri Elon Muskin haave kokonaan uudelleen käytettävästä raketista otti askeleen kohti toteutusta keskiviikkona. Starship-aluksen tekniikkaa sisältävä SN5-prototyyppi teki onnistuneen lentotestin.

SN5 on noin 30 metriä pitkä testiraketti, joka sisältää lopullisen kokoiset teräksiset metaani- ja happitankit, mutta vain yhden Raptor-moottorin. 45 sekuntia kestäneellä lennolla alus nousi suunnitellusti 150 metrin korkeuteen ja laskeutui noin sadan metrin päähän laukaisupaikastaan.

Lentovideon voi katsoa tästä. Siitä on muutama kuva myös SpaceX:n Flickr-kansiossa.

"Kehityksemme kiihtyy. Mars näyttää realistiselta", twiittasi Musk viitaten koko avaruusohjelmansa päätavoitteena oleviin miehitettyihin Mars-lentoihin.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Starshipin prototyypeillä päästään lentokokeisiin lähes vuosi sitten tehdyn Starhopper-lennon jälkeen.

Lennon tavoitteena oli testata prototyypin ohjausta ja rakenteellista kestävyyttä. Ongelmana on ollut saada valmistettua tarpeeksi kestäviä tankkeja. Useat testiversioista ovat puhjenneet paineistuskokeiden yhteydessä.

SpaceX-yhtiö sai Kansainvälisellä avaruusasemalla käyneen Dragon 2 -aluksensa miehistöineen turvallisesti maanpinnalle viikonloppuna. Musk voi nyt keskittyä täysillä Starship-aluksen ja sen alemman vaiheen, Super Heavyn, kehitykseen.

Super Heavyn saattelemana Starship voitaisiin kiertoratatankkauksen jälkeen lennättää Kuun pinnalle ja takaisin. Alus kykenee myös lentämään ja laskeutumaan Marsiin. Paluuta varten se täytyy tankata Marsin pinnalla.

"Teemme useita lyhyitä hyppyjä saadaksemme laukaisuprosessin sulavaksi. Sitten jatkamme suuriin korkeuksiin siivekkeiden kanssa", twiittasi Musk keskiviikkona.

Siivekkeidensä avulla Starship pystyy ohjailemaan asentoaan ja jarruttamaan ilmakehässä ajoaineita säästäen.

Starship tekee laskeutumisessaan eksoottisen manooverin kääntyessään "vatsalleen" samalla kun se pudottautuu 20 kilometristä 2 kilometriin. Sen jälkeen alus oikaisee itsensä pystysuoraan ja jarruttaa lopuksi moottoreillaan vauhtinsa nollaan laskeutuessaan.