Progress-huoltoalus putoaa puolentoista viikon kuluttua

Venäjän Progress-huoltoalus ajelehtii parhaillaan kiertoradalla hallitsemattomasti. Alus joutui ongelmiin heti laukaisussaan tiistaina, ja sen arvioidaan putoavan ilmakehään noin puolentoista viikon kuluttua.

"Ongelma ilmaantui aluksen irrottautuessa kantoraketista", kuvaili Venäjän avaruushallinnon johtaja Igor Komarov lehdistötilaisuudessa.

7,3 tonnin massainen Progress-M-27M oli matkalla viemään 2,4 tonnia rahtia Kansainväliselle avaruusasemalle. Nasa on ilmoittanut, että yksittäisen huoltolennon epäonnistuminen ei aiheuta isoja ongelmia aseman toiminnalle.

Alus pyörii akselinsa ympäri noin viiden sekunnin välein, eikä sitä saada hallintaan. Se on tällä hetkellä radalla, jonka matalin piste on 183 kilometrissä ja korkein 252 kilometrissä. Rataparametrien mukaan se putoaa korkeintaan 51,6 asteen päähän päiväntasaajasta eikä siis voi osua Suomeen.

On mahdotonta arvioida etukäteen tarkasti, milloin ja missä Progress-alus putoaa. Simulaatioiden perusteella putoaminen tapahtuu 10. toukokuuta tienoilla, mutta ajankohta voi heittää useilla vuorokausilla. Todennäköisimmin se saapuu ilmakehään meren yllä pohjoisella pallonpuoliskolla.

Palasia aluksesta selviytyy luultavasti maanpinnalle asti. Maanpinnalle tullessaan ne putoavat ilmakehän jarruttamina ja on epätodennäköistä, että ne aiheuttaisivat vahinkoa ihmisille tai infrastruktuurille. Yleensä huoltoalukset ohjataan tuhoutumaan eteläisen Tyynen valtameren yläpuolella, missä ei ole asutusta ja liikkuu hyvin vähän laivaliikennettä.

Aiheesta lisää Planetary Society (englanniksi)