Miehitettyjen lentojen Dragon-alusta testataan tänään Floridassa

SpaceX-yhtiö testaa tänään miehitettyjen lentojen Dragon-aluksensa pelastusjärjestelmää. Testialuksen on määrä lentää kokeessa 1,5 kilometrin korkeuteen hätämoottoreillaan.

Koe on merkittävä, koska alusmalli on todennäköisesti Yhdysvaltain seuraava kiertoradalle lentävä miehitetty alus ja se nousee nyt ilmaan ensimmäistä kertaa.

Testattava järjestelmä on tarkoitettu kiidättämään miehistö turvaan, mikäli kantoraketittiin tulisi vaarallinen vika laukaisualustalla tai laukaisun alkuvaiheessa. Kokeessa aluksen sisällä on vain yksi testinukke.

Koelento on määrä tehdä Floridan Cape Canaveralissa kello 14 Suomen aikaa. Aikaa on varattu 7,5 tuntia lykkäysten varalta. Koetta voi seurata suorana netistä Nasa TV:n kautta.

Kokeen aikana moottoreita käytetään vain viiden sekunnin ajan. Dragonin saama vauhti vie sen 15 sekunnissa 1,5 kilometrin korkeuteen. Siellä rahtiosa irrotetaan ja miehistökapseli päätyy laskuvarjojen varassa 2,2 kilometrin etäisyydelle laukaisupaikasta Atlantin valtamereen.

Aluksen nostavat taivaalle sen sivuille sijoitetut kahdeksan SuperDraco-moottoria. SpaceXin kunnianhimoisena tavoitteena on, että tulevaisuudessa alus pystyy käyttämään samoja moottoreita laskeutuessaan avaruudesta maanpinnalle.

Alus ei käyttäisi ollenkaan laskuvarjoa, vaan ohjaisi itsensä pehmeästi laskeutumisalueelle helikopterin tarkkuudella. Ensimmäisillä miehitetyillä lennoilla Dragonin on määrä kuitenkin laskeutua laskuvarjolla mereen.

Dragon-aluksen rahtiversio lensi ensimmäistä kertaa joulukuussa 2010. Aluksen miehitetty versio eroaa ulkonäöltään huomattavasti rahtiversiosta. Se on suunniteltu seitsemälle astronautille ja sen miehitettyä ensilentoa avaruuteen odotetaan vuodelle 2017.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)