Kahdessa vuodessa Kuuhun? - SpaceX ja Nasa julkistivat selvityksen BFR-jättiraketista

SpaceX-yhtiön johtajan Elon Muskin haave BFR-jättiraketista on yhden askeleen lähempänä todellisuutta. SpaceX ja Nasa julkistivat elokuun alussa yksityiskohtaisen raportin rakettimallin tarpeista ja vaikutuksista.

Elon Muskin tavoitteena on rakentaa historian ensimmäinen täysin uudelleenkäytettävä ja samalla kautta aikojen suurin kantoraketti. BFR-raketti pystyisi kuljettamaan niin miehistöjä, kuormaa kuin ajoaineitakin sekä Maan kiertoradalle että Kuuhun ja Marsiin. 

Nyt julkaistu BFR-dokumentti on vielä luonnosversio, mutta sekin on historiallinen, sillä se paljastaa hankkeesta uusia yksityiskohtia.

BFR:n käyttöönoton jälkeen yhtiö aikoo laukaista Starship ja Super Heavy -rakettivaiheista koostuvaa rakettia Kennedyn avaruuskeskuksesta Floridassa 24 kertaa vuodessa.

Super Heavy -rakettivaihe laskeutuu robottilautalle merelle Falcon 9 ja Heavy -rakettien alimpien vaiheiden tapaan. Ylempi vaihe Starship puolestaan matkaa kiertoradalle ja laskeutuu myöhemmin Floridaan.

Dokumentissa arvioidaan esimerkiksi raketin käytöstä aiheutuvaa ääntä, paineaaltoja ja päästöjä Floridasta sekä ihmisasutuksen että luonnon näkökulmasta.

BFR:n Starshipin tekniikkaa testaava StarHopper-prototyyppialus lensi 25. heinäkuuta 20 metrin korkeuteen laskeutuen onnistuneesti. Tavoitteena on nousta elokuussa jo 200 metriin. Samaan tyyliin testattiin Falcon 9:n ensimmäisen vaiheen laskeutumistekniikkaa etukäteen Grasshopper- ja F9R-aluksilla.

Kuulaskeutumisen 50-vuotisjuhlan yhteydessä Musk arvioi, että Starship voisi laskeutua Kuun pinnalle miehittämättömänä jo kahdessa vuodessa ja tehdä miehitetyn lennon Kuun pinnalle kahta vuotta myöhemmin.

"Mikäli aikaa menee kauemmin vakuuttaa Nasa ja muut viranomaiset, että pystymme kuulennon toteuttamiseen käytännössä, saatamme vain toteuttaa sen (Nasasta riippumatta)", Musk sanoi Time-lehden haastattelussa heinäkuussa.

Presidentti Donald Trumpin asettamana Nasan tavoitteena on  tehdä seuraava miehitetty kuulento viimeistään vuonna 2024. Toistaiseksi Nasa ei ole mukana BFR:n rahoituksessa.

BFR:n vaikutusten raportti (englanniksi)