Apua näköongelmiin avaruudessa – puku simuloi vuorokauden vaihtelua

Pitkäaikaisen avaruudessa oleskelun vakavimpia ongelmia on näön heikkeneminen. Nyt tutkijat uskovat löytäneensä syyn ongelmaan ja mikä parasta, myös ratkaisun siihen.   

UT Southwestern Medical Centerin tutkijat selvittivät astronauttien näköhaittoja viemällä vapaaehtoisia painottomuuslennoille. Lentokoneen sukeltaessa jyrkästi alaspäin saavutetaan painottomuus noin 20 sekunnin ajaksi.

Kaikki tutkimukseen osallistuneet vapaaehtoiset olivat syöpäpotilaita, joiden päähän oli syöpähoidon vuoksi asennettu kallon paineen mittaamisen mahdollistava laite.

Ilmeni, että kallonsisäinen paine painottomuudessa on korkeampi kuin normaalioloissa seisovalla tai istuvalla ihmisellä, mutta matalampi kuin maanpinnalla nukkuvalla ihmisellä.

Havainto viittaa siihen, että normaalin vuorokautisen vaihtelun puute eli vain painottomuudessa esiintyvä jatkuva tasainen paine silmien takaosassa aiheuttaa astronauteilla esiintyneet ongelmat.

Aiemmin sama ongelma on liitetty aivo-selkäydinnesteen liikkeisiin

Tutkijoiden mukaan tilanne vaikuttaa olevan korjattavissa. Avuksi on tyhjiöasu, joka vetää verta pois päästä. Aiemmissa tutkimuksissa tällainen tiukasti vartaloa mukaileva asu alensi kallon painetta, kun sitä käytettiin 20 minuuttia.

Tarkoitukseen suunniteltu puku voi siis simuloida vuorokauden vaihtelun vaikutusta. 

Seuraavaksi ryhmä aikoo selvittää, kuinka kallonsisäisen paineen hallinta asulla toimii kahdeksan tunnin jaksolla. "Ideana on, että astronautit käyttäisivät negatiivisen paineen vaatetusta tai laitetta, kun he nukkuvat", Justin Lawley UT Southwesternistä kertoo. 

Aiheesta lisää UT Southwestern Medical Center (englanniksi)