Terra Nova: Falklandinsaarten kraatteri voisi selittää joukkosukupuuton

Eteläiseltä Atlantilta väitetään paljastuneen viitteitä massiivisesta törmäyksestä. Mikäli spekuloitu kraatteri osoittautuisi oikeaksi, se voisi liittyä maapallon historian suurimpaan joukkosukupuuttoon.

Falklandinsaarten lähellä oleva outo painovoima-anomalia herätti New Yorkin yliopistossa työskentelevän Michael Rampinon huomion jo 1990-luvun alussa.

"Se oli erittäin kaunis, 250 kilometrin halkaisijan omaava ympyrämäinen painovoimakuoppa", Rampino kuvailee. "Ehdotin, että sitä pitäisi tutkia siitä näkökulmasta, että kyseessä saattaa olla hautautunut törmäyskraatteri."

Tuolloin törmäysteorialle ei kuitenkaan ollut muita todisteita. Vuosia myöhemmin kraattereihin perehtynyt Maximiliano Rocca luki Rampinon havainnosta, ja alkoi kaivaa lisää tietoa alueesta.

Vuonna 2015 Rocca törmäsi Falklandinsaarten magneettisiin mittauksiin ja myöhemmin öljy-yhtiön alueelta tekemiin seismisiin tutkimuksiin.

Magneettisten ja seismisten mittausten voi tulkita sopivan törmäysmalliin, mutta mistään varmoista todisteista ei ole kysymys. 

1990-luvulla alueen iäksi arvioitiin 250 miljoonaa vuotta. Myöhemmät tutkimukset ovat olettaneet iän olevan hieman vanhempi.

"Jos varhainen ikä on oikea, silloin törmäysmuodostelma saattaa olla yhtä vanha kuin maapallon historian pahin joukkosukupuutto", Rocca toteaa.

Noin 250 miljoonaa vuotta sitten 96 prosenttia planeettamme elämästä tuhoutui. Permikauden lopun tuhon aiheuttaja on edelleen epäselvä.  

Toistaiseksi ei ole mitään takeita siitä, että Falklandinsaarten anomalia todella on törmäyskraatteri. Tätä varten tarvittaisiin porausnäyte syvältä maan sisältä. Ilman näytettä kyse on spekuloinnista.  

Ryhmä toivoo, että uudet tiedot herättävät riittävää kiinnostusta, jotta kallis poraus saataisiin rahoitettua.

"Törmäys on yksinkertaisin selitys Länsi-Falklandin jättimuodostelmalle", Rocco uskoo. "Se selittää kaikki geofysikaaliset havainnot yhdellä oletuksella."

Ryhmän tulokset ja analyysi tullaan julkaisemaan Terra Nova -lehdessä. (Aiheesta lisää Tähdet ja avaruus -lehdessä no 6/2017)