Tätä mineraalia on jopa 38 prosenttia maapallosta

Yhdysvaltalaistutkijat ovat antaneet maapallon yleisimmälle mineraalille nimen.

Bridgmaniitti on magnesiumrautasilikaatin hyvin tiheä muoto. Suurin osa maapallon vaipasta ja kokonaistilavuudesta jopa 38 prosenttia koostuu tästä mineraalista.

Mineraali nimettiin vuonna 1964 Nobelin palkinnon saaneen Percy Bridgmanin mukaan. Sen koostumusta pystyttiin tutkimaan röntgendiffraktion avulla. Aiemmin yleisimpänä mineraalina on pidetty tiheää perovskiittia. Nimeämistä ja määrittelyä koskeva tutkimus ilmestyi Science-lehdessä.

Maan sisuksissa bridgmaniitin muodostumiseen tarvitaan 2 100 celsiusasteen lämpötila ja 240 000 kertaa normaali-ilmanpainetta suurempi paine. Mineraali pysyy stabiilina vain vähintään 660 kilometrin syvyydessä maapallon sisuksissa, missä paine on vähintään 230 000 -kertainen verrattuna ilmakehän paineeseen. Mikäli sitä kulkeutuu ulommas, se palaa vähemmän tiheään muotoonsa.

Bridgmaniittia syntyy myös shokkitiivistymisen kautta esimerkiksi asteroidien törmäyksissä. Muodostuessaan nopean paineaallon aiheuttamana se pysyy muodossaan eikä muutu takaisin kevyemmiksi mineraaleiksi. Siksi meteoriittinäytteiden avulla tehty tutkimus mahdollisti sen analyysin.

Aiheesta lisää Argonne National Laboratory (englanniksi)