Suomalainen ICEYE rakentaa kokonaisen satelliittiparven

Avaruuteen rakentuu lähivuosina suomalaiseen teknologiaan perustuva satelliittiparvi. Ensimmäiset kolme parveen kuuluvaa mikrosatelliittia on tarkoitus lähettää Maan kiertoradalle vuoden sisällä.

Maapallon pinnasta kaksi kolmasosaa on jatkuvasti pimeänä tai pilvien peitossa ja siten perinteisten optisten kameroiden tavoittamattomissa. Tämän takia Espoossa toimiva ICEYE on kehittänyt mikrosatelliitteihin sopivan tutkakuvausteknologian. Sen avulla on mahdollista kerätä luotettavaa mittausaineistoa säästä ja vuorokaudenajasta riippumatta.

Viime viikolla yhtiö kertoi keränneensä noin 11 miljoonan euron lisärahoituksen rakentaakseen uuteen teknologiaan perustuvan satelliittiparven.

ICEYEn ensimmäiset satelliitit ovat jo hyvää vauhtia valmistumassa. Suunnitelmien mukaan kolme mikrosatelliittia lähetetään Maan kiertoradalle vuoden sisällä. Nyt saatu lisärahoitus takaa, että yhtiö pääsee laajentamaan tuotantoaan.

”Sijoittajiemme tuki ja näkemykset auttavat ICEYEta toteuttamaan visiomme: demokratisoimme datan saatavuuden maailmanlaajuisesti”, uskoo yrityksen toimitusjohtaja Rafal Modrzewski.

Aalto-yliopiston piensatelliittiohjelmasta syntyneen ICEYE Oy:n tavoite on tarjota dataa kaupallisille ja julkisille toimijoille paitsi aiempaa paljon edullisemmin myös selvästi nopeammin. Useiden satelliittien avulla tuoretta aineistoa voidaan toimittaa jopa muutamien tuntien välein. Aiemmin väli on voinut olla päiviä.

Esimerkiksi meriteollisuudessa havaintoja voidaan käyttää satamaliikenteen seurantaan ja öljyteollisuudessa vuotojen havaitsemiseen. Jos kuvien ostaminen saadaan kehitettyä riittävän yksinkertaiseksi, ehkä tulevaisuudessa kuka tahansa pystyy muutamalla klikkauksella hankkimaan satelliittikuvan vaikkapa omasta kesämökistään.

Aiheesta lisää Aalto-yliopisto