Maapalloa kuvaavan luotaimen havaitsemien välähdysten syy selvisi

Nasan DSCOVR-luotain on reilun vuoden aikana havainnut 866 pistemäistä välähdystä planeettamme pinnalla. Nyt tutkijat ovat ratkaisseet näiden outojen tuikahdusten alkuperän.

Aluksi ilmiön huomattiin tapahtuvan vain veden yllä. Siksi tutkijat luulivat, että kyse on meren pinnasta heijastuneesta auringonvalosta. Havaintojen kertyessä välähdyksiä paljastui myös maa-alueiden päältä.

"Nähdessäni sellaisen ensimmäisen kerran ajattelin, että ehkä siellä on jotain vettä tai järvi, josta Aurinko heijastuu. Mutta kimallus on melko suuri, joten kyse ei voinut olla siitä", toteaa Alexander Marshak Nasasta.

DSCOVR-luotain sijaitsee puolentoista miljoonan kilometrin päässä maapallolta eli neljä kertaa Kuun kiertorataa kauempana. Välähdysten täytyy olla voimakkaita näkyäkseen kirkkaina näin kauas.

Tuike havaittiin aina paikoissa, joissa Auringon ja maanpinnan välinen kulma on sama kuin maanpinnan ja luotaimen välinen kulma. Siksi kimalluksen täytyy johtua auringonvalon heijastumisesta eikä esimerkiksi salamoinnista.

Ilmiön alkuperä varmistui, kun kävi ilmi, että välähdysten luona on aina korkealla ilmakehässä leijuvia jääkidepilviä.

"Välähdysten lähde ei selvästikään ole maanpinnan tasolla", Marshak toteaa. “Kyseessä on varmuudella jää, ja todennäköisimmin Auringon heijastus horisontin tasoon järjestäytyneistä hiukkasista."

Kyseessä on siis haloilmiö ja tarkalleen ottaen ala-aurinko-niminen halomuoto havaittuna ennätyksellisen kaukaa avaruudesta. 

Aiheesta lisää AGU (englanniksi)