Tarkentunut kuva galakseista jätti auki universumin puuttuvan aineen ongelman

Merkittävä osa galaksien tavallisesta aineesta on kadoksissa. Tutkijat yrittivät löytää sitä galakseja ympäröivistä haloista.

Suurin osa universumin aineesta on olemukseltaan tuntematonta pimeää ainetta, mutta tähtitieteilijöillä on ongelmia myös tavallisen aineen kanssa. Viime aikoina on havaittu, että meitä lähellä olevien galaksien tavallisesta aineesta puuttuu kaksi kolmasosaa ja Linnunradasta puolet.   

"On tärkeää ratkaista tämä arvoitus, koska se on yksi epävarmimmista kohdista malleissamme varhaisesta universumista ja galaksien synnystä", sanoo Jiangtao Li Michiganin yliopistosta.

On ajateltu, että puuttuva aine saattaisi olla röntgensäteilyä lähettävissä kuuman kaasun haloissa galaksien ympärillä. Säteilyä on kuitenkin hankala tutkia sen heikkouden vuoksi.  

Yrittääkseen saada haloista tarkemman kuvan Lin luotsaama tutkijaryhmä yhdisti Euroopan avaruusjärjestön XMM-Newton-avaruusobservatorion kuvaamat viisi spiraaligalaksia yhdeksi keskiarvokuvaksi. Menetelmä auttoi näkemään röntgensäteilysignaalin kolme kertaa ulommaksi kuin yksittäistä galaksia havaitsemalla.

Seuraavaksi tutkijat ekstrapoloivat havaittua yhdistelmähaloa ulospäin yli 30 kertaa Linnunradan säteen verran. Silti lähes kolme neljäsosaa odotetusta aineen määrästä puuttui.

Kadoksissa oleva aine saattaa esiintyä kaasuna, joka on heikosti havaittavissa. Se voi myös sijaita alueella, jota emme näe, tai aineen röntgensäteily on yksinkertaisesti liian heikkoa. Kaasu saattaa myös olla puhaltunut kokonaan ulos galakseista. 

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)