Oudot purkaukset saattavat kertoa onko pimeä aine tehty mustista aukoista

Koostuuko suurin osa universumin massasta lukemattomista mustista aukoista, jotka syntyivät alkuräjähdyksen ensi hetkillä? Tämä on yksi idea pimeän aineen arvoituksen ratkaisemiseksi, mutta sen testaaminen on ollut hankalaa.

Nyt John Hopkins -yliopiston astrofyysikot ehdottavat, että jos nämä kaikkeuden alun mustat aukot ovat vastuussa pimeästä aineesta, ne voitaisiin löytää niin sanottujen nopeiden radiopurkausten avulla.

Näiden äärimmäisen kirkkaiden ja lyhytaikaisten radiovälähdysten alkuperä on arvoitus, mutta niiden uskotaan saapuvan muista galakseista.

Mikäli pimeä aine olisi tehty universumin ensi hetkien mustista aukoista, olisi hyvin mahdollista, että purkausrintama kohtaisi pitkällä matkallaan maapallolle tällaisen mustan aukon.

Aukon painovoima jakaisi purkauksen kahteen komponenttiin ja jos musta aukko olisi noin 30 Auringon massainen, sen olemassaolo kyettäisiin toteamaan säteiden saapumisajassa esiintyvän muutaman millisekunnin eron avulla.

Miksi 30 Auringon massaa on oleellinen luku? Kun LIGO-painovoimaobservatorio havaitsi ensimmäisen mustien aukkojen yhtymisen, niiden massa oli suurin piirtein tätä luokkaa. Se on haarukassa, jota teoreetikot ovat mallintaneet massaksi kaikkeuden alun mustille aukoille.

Tutkimukseen osallistuneen Marc Kamionkowskin mukaan nopeat radiopurkaukset olisivat painovoima-aaltohavaintoja suorempi tapa testata, ovatko mustat aukot vastuussa pimeästä aineesta.

Tähän mennessä vasta 20 purkausta on havaittu, mutta uusi tehokkaampi teleskooppi aloittaa kohta havainnot Kanadassa. "Sen pitäisi kerätä riittävästi nopeita radiopurkauksia", Kamionkowski sanoo.

Aiheesta lisää Johns Hopkins University (englanniksi)