"Mystinen avaruusmoottori" EmDrive sai lisää todisteita toimivuudelleen

Näennäisesti fysiikan lakeja rikkovan EmDrive-avaruusmoottorin toimivuus on saanut lisää todisteita. Nasan Johnsonin avaruuskeskuksen tutkijat raportoivat moottorin antaneen työntövoimaa tuoreissa tyhjiökammiotesteissä.

Erikoista on, että EmDriven toiminta ei perustu reaktiivisen moottorin tunnettuun periaatteeseen eikä sen pitäisi toimia. Moottorin taustalla oleva teoria on jatkuvan kiistelyn kohteena. Tutkijaryhmä uskoo edistyneensä sen toiminnan mallintamisessa.

Moottoritesteissä mitattu työntövoima on toistaiseksi hyvin pieni, ainoastaan kymmeniä mikronewtoneita. Isommalla käyttöteholla se saattaisi soveltua käytännön avaruustoimintaan.

Moottorikonsepti nousi julkisuuteen viime heinäkuussa, kun Nasan tutkijaryhmä raportoi moottorin tuottaneen työntövoimaa laboratoriotesteissä. Tuolloin kokeet suoritettiin normaalissa ilmanpaineessa ja mahdollisista mittausvirheistä on esitetty paljon epäilyksiä. Uudemmat tyhjiökammiossa tehdyt kokeet kumoavat ainakin osan näistä epäilyistä.

Nasa jatkaa EmDriven testaamista Johnsonin avaruuskeskuksen Eagleworks-laboratorioissa ja seuraavaksi tavoitteena ovat entistä suurempaa tehoa käyttävät koemoottorit.

EmDrive esiteltiin Tähdet ja avaruus -lehdessä 1/2015.

Aiheesta lisää NasaSpaceflight.com (englanniksi)