Mustan aukon sisällä menneisyys saattaa pyyhkiytyä pois

Miltä tuntuisi matkustaa mustan aukon sisälle? Jos kyseessä olisi jättiläismäinen musta aukko, taival voisi olla yllättävän lempeä.

Linnunradassa arvellaan olevan miljoonia mustia aukkoja, jotka ovat syntyneet tähtien romahtaessa kasaan. Ne eivät houkuttele matkailumielessä, sillä vuorovesivoimat tappaisivat lähestyvän astronautin jo aukon ulkopuolella.

Supermassiiviset aukot, kuten galaksimme ytimessä sijaitseva Sagittarius A*, kohtelevat tulijaa lempeämmin. Tänään ilmestyvässä Tähdet ja avaruus -lehdessä kerrotaan, miltä tuntuisi matkustaa tällaisen mustan aukon sisälle.

Mustan aukon sisällä ei esimerkiksi olisi täysin pimeää. Aukon sisuksista käsin pystyisimme edelleen ihastelemaan tähtitaivasta, joskin vahvasti vääntyneenä ja väreiltään muuttuneena.

Aukon ytimestä ei myöskään välttämättä löytyisi niin kutsuttua singulariteettia. Säieteorian mukaan siellä voisi olla tiheä säikeiden pallo. Silmukkakvanttigravitaatio puolestaan ehdottaa, että keskeltä löytyisi niin kutsuttu Planckin tähti, äärimmäisen tiheä ainekeskittymä.

Koska nykyfysiikan lait eivät täysin päde mustan aukon sisällä, vastassa olisi melko varmasti myös jotain odottamatonta. Tänä vuonna julkaistussa tutkimuksessa esimerkiksi ehdotetaan, että joissakin mustissa aukoissa koko menneisyys pyyhkiytyisi tietyssä kohdassa pois.

Portugalilais-yhdysvaltalaisen tutkijaryhmän väite horjuttaa samalla yhtä fysiikan tärkeimmistä periaatteista: determinismiä. Kun menneisyyttä ei enää ole, se ei määritä, mitä seuraavaksi tapahtuu.

”Kukaan fyysikko ei ole matkustamassa mustaan aukkoon tekemään mittauksia. Tätä kysymystä voi todellakin tutkia vain matemaattisesti, mutta sillä on fysikaalisia, miltei filosofisia seurauksia, mikä tekee siitä hyvin jännän”, kuvailee Peter Hintz Kalifornian yliopistosta.

Aiheesta lisää Tähdet ja avaruus -lehdessä 3/2018